Wat is psychotrauma/PTSS

Persoonlijk verhaal van Erik

‘Het besef dat ik helemaal niet alleen was’

Man, volwassen, veteraan, groepstherapie

”Overleven, alles wegstoppen, het liefst zo veel mogelijk. Vele jaren was dat de manier waarmee ik mezelf op de been hield. Gewoon doorgaan en verstand op nul, dacht ik. Totdat ik tegenover de bedrijfsarts zat en vrij snel doorverwezen werd naar het Sinai Centrum. Ik kon gewoon niet meer en was helemaal op. Zowel op het werk als in mijn privéleven kon ik de kar niet meer trekken. Na een intake bij het Sinai Centrum volgde de diagnose. Ik had last van chronische PTSS en depressiviteit, en kwam in aanmerking voor een van de groepstherapieën van het Sinai Centrum.

Ik was er al snel van overtuigd dat ik veel zou hebben aan deze groepstherapie van het Sinai Centrum. Ik kwam terecht in een groep met jonge veteranen van diverse missies en uitzendingen. Iedere ochtend startten we met een gesprekstherapie. Toen ik in het begin de verhalen en problemen van mijn groepsgenoten hoorde, voelde dit voor mij heel onwerkelijk. Ik stond met een mond vol tanden. Het was ontzettend verwarrend, maar tegelijkertijd ook een enorme openbaring. Bijna alles wat in de gesprekstherapie over tafel kwam, leek op mijn eigen verhaal. ‘Waarom ben ik hier niet eerder terecht gekomen?’, vroeg ik mezelf af. Ik besefte me dat ik niet de enige was.

Het middagdeel bestond uit psycho/dramatherapie. Hierin konden we situaties uit het dagelijks leven nabootsen en met elkaar oefenen. Ook was er ruimte voor ontspanningsoefeningen en spelvormen om wat meer aan elkaar te wennen. Toen ik al een tijdje meedraaide in de groep, merkte ik aan mezelf dat ik gemakkelijker een rol durfde te spelen of een persoonlijk item in de groep bracht om mee te oefenen. Bij het Sinai Centrum voelde ik me erg op me gemak en veilig.

Ik ondervond ook dat de groep een prima middel was om meer over mezelf te leren, door de groep rekening moest houden met anderen en makkelijker mijn eigen problemen kon uitten. Wel valt of staat dit met je eigen inbreng. Ik stopte veel energie in de groepstherapie en ervaarde dat ik er vervolgens ook veel uit kon halen. Het is eigenlijk net zoals een spaarpot: wanneer je er niets of te weinig instopt, komt er ook niet veel uit.

De begeleiding bij het Sinai Centrum vond ik professioneel. Ze houden veel rekening met het individu in de groep en bewaken het proces. Na een tijdje ben ik ook op individuele basis begonnen met EMDR. Dit is een vorm van behandeling waardoor je beter kunt leven met je herinneringen. Ook bij deze therapie ben ik prima en deskundig begeleid.

Inmiddels ben ik zowel met de groepsbehandeling als EMDR gestopt. Ik voelde dat de tijd rijp was. In overleg met de therapeute is er toen een moment van afscheid gekozen. Uiteraard laat het Sinai Centrum je daarna niet zomaar gaan. Met regelmaat word ik uitgenodigd voor een individueel gesprek om te kijken hoe het met me gaat.

Nu gaat het goed met me. Ik kan me weer beter staande houden in de maatschappij. Ik heb mijn beperkingen geaccepteerd en kan er beter mee omgaan. Af en toe mis ik de groep nog wel, maar dan vooral om de band die ik heb opgebouwd hebt met mijn groepsgenoten en het vertrouwen in elkaar.”

Zorgkaart Nederland

Sitemap

Sinai Centrum

Amstelveen - Amsterdam
Tel: 020 – 5457200

Amersfoort
Tel: 033 – 8007100