Heb ik generatieproblematiek?

Hoe ouders hun kinderen opvoeden, kan sporen van de oorlog dragen. De patronen die je aanleert in je jeugd kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van je persoonlijkheid, en daarmee hoe je omgaat met jezelf en met anderen. Wanneer dit leidt tot psychische klachten, die herleid kunnen worden tot de doorwerkende invloed van de Tweede Wereldoorlog op je familie, wordt dit vaak tweede- of derde generatie oorlogsproblematiek genoemd.

Naoorlogse generatieproblematiek is geen diagnose, zoals depressie of angststoornis, maar zegt iets over de specifieke (historische) context waartegen je psychische klachten zijn ontstaan.

Patronen bij generatieproblematiek

Tweede- of derde generatie oorlogsproblematiek kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak gaat het om problemen met het accepteren van jezelf, vertrouwen in anderen en functioneren op divers gebied, zoals werk, relaties of familie.  Het kan bijvoorbeeld zijn dat je het gevoel hebt nooit jezelf te mogen zijn. Je offert je altijd op door goed te zorgen voor je omgeving, anderen hebben het immers zwaar genoeg (gehad). Of hebt juist het gevoel altijd te moeten presteren en het nooit goed genoeg te doen. Vaak is er ook sprake van moeizame relaties binnen de familie, met de ouders, kinderen of partner. Als deze langdurige patronen leiden tot psychische problemen is dit vaak in de vorm van persoonlijkheidsproblematiek.

Hoe kan ik hiermee geholpen worden?

Onze behandelaren zijn vertrouwd met de doorwerkende invloed die de Tweede Wereldoorlog kan hebben op families door de generaties heen en zijn bekend met de context. Bij de Joodse GGZ hebben we veel ervaring met het weer vooruit helpen van mensen die zodanig last hebben van tweede- of derde generatieproblematiek dat het leidt tot psychische problemen. In Amersfoort bieden wij groepsbehandeling voor mensen uit naoorlogse generaties (Joods en Indisch) met persoonlijkheidsproblematiek.

Wil je meer weten over (hulp)vragen die vaak leven onder de naoorlogse generatie?  In 2021 is er een onderzoek uitgevoerd door de Leyden Academy of Vitality and Ageing naar de zorgbehoeften van deze groep. Je leest hier meer over op de website van Joods Maatschappelijk Werk.

Vragen?

Heb je vragen over deze klachten of onze behandelingen? Neem dan vrijblijvend rechtstreeks contact op met onze behandelaren.