Familie- en Vriendendag Arkin groot succes

Ruim 150 naastbetrokkenen bezochten de Familie- en Vriendendag op 18 april in de Nassaukerk, georganiseerd door de Naastbetrokkenraad.

Sprekers met een persoonlijk verhaal

Ingrid Bouwman, voorzitter van de Naastbetrokkenenraad, had nooit kunnen bedenken dat ze dit jaar op het podium zou staan. Vorig jaar was ze nog ‘gewoon’ een deelnemer van de Familie- en Vriendendag. Ingrid in haar openingswoord: ‘Als vrienden en familie hebben we allemaal de ervaring hoe moeilijk en zwaar, maar ook hoe mooi het kan zijn om een naaste met een psychiatrische ziekte te hebben. Ik vind het zo bijzonder om hier te zijn met allemaal mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Want zo vaak kom je die niet tegen.’

Ook twee ervaringswerkers vertelden hun persoonlijke verhaal. Daarin werd duidelijk dat de weg van niet weten wat er met je aan de hand is naar een diagnose, behandeling en herstel, behoorlijk lang, kronkelig en hobbelig kan zijn. Ook voor de omgeving. Het advies: zoek als familie vooral steun in een lotgenotengroep. En als cliënt bij andere (ex)cliënten die de hoop niet opgeven.

Greetje Gulien, voormalig voorzitter van de Naastbetrokkenenraad, hield een prachtige toespraak over de plannen van haar zoon om samen een weekje naar Zandvoort aan zee te gaan. Een weekje weg, wat klinkt dat eenvoudig. Maar wat kan dat ingewikkeld worden als iemand ernstig ziek is en er niet alleen fysieke, maar vooral ook psychische en emotionele bagage mee op reis gaat.

Tot slot nam Marjan Holla, portefeuillehouder naasbetrokkenenbeleid van Mentrum, het woord. Recent heeft zij zelf ervaren hoe belangrijk het is om als naastbetrokkene te worden gehoord en goed te worden geïnformeerd. Ze benadrukte dat Arkin enorm haar best doet om dit goed te regelen. En dat er achter de schermen regelmatig meer wordt geïnvesteerd om de naasten bij de behandeling te betrekken dan de familie weet.

Première ‘Ik en mijn broer’

Na de triade vond de première plaats van ‘Ik en mijn broer’, een indringende solovoorstelling van actrice Barbara Gozens over de impact van haar schizofrene broer op haar leven. Elke dag weer.

Workshops en gespreksgroepen

Na de lunch, verzorgd door deelnemers van Roads, waren er diverse workshops en gespreksgroepen. In een kleine groep kon men ervaringen delen met andere naastbetrokkenen, onder begeleiding van een naastbetrokkenenconsulent. Er was een introductie van de online zelfhulpcursus ‘Mijnihelp’ en cursussen met betrekking tot motiverende gespreksvoering voor naastbetrokkenen kwamen aan bod. Ook was er nog de interactieve workshop ‘Wat kunt u bijdragen aan de behandeling en hoe wordt u ondersteund’.

Tijdens de afsluitende borrel gaven verschillende deelnemers aan dat het brede aanbod op deze dag ze erg aansprak. Het was een inspirerende, leerzame dag. Volgend jaar bent u weer van harte welkom op de Familie- en Vriendendag!

 

Bron: Naastbetrokkenenraad