Over ons

Geschiedenis

Opening-Koningin-Juliana_1De wortels van het Sinai Centrum liggen in het jaar 1909. Toen werd “Het Apeldoornsche Bosch” geopend in Apeldoorn. Dit was een instelling voor Joodse psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapte kinderen. In januari 1943 werden alle patiënten en het Joodse personeel gedeporteerd. Vrijwel niemand keerde terug. Jaarlijks wordt deze gruwelijke ontruiming herdacht bij het monument in het Prinsenpark in Apeldoorn.

In 1960 werd de psychiatrische zorg voor Joodse mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd en de zorg voor Joodse cliënten met een verstandelijke handicap voortgezet in Amersfoort. Het centrum werd door Koningin Juliana geopend en kreeg de naam Sinai-Kliniek.

Het huidige centrum is voortgekomen uit een fusie tussen de Joodse Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg (JAGGZ) en de Sinai-Kliniek. In 1966 had de Sinai-Kliniek zich uitgebreid met zwakzinnigenzorg, dagbehandeling en verpleging van psychisch gestoorde bejaarden. De naam werd veranderd in Sinai Centrum.

In april 2008 is het klinische deel van Amersfoort en de polikliniek en deeltijdafdeling van Amsterdam verhuisd naar Amstelveen. Amersfoort behield de polikliniek en de deeltijdbehandeling.

Zorgkaart Nederland

Sitemap

Sinai Centrum

Amstelveen - Amsterdam
Tel: 020 – 5457200

Amersfoort
Tel: 033 – 8007100