Onderzoek

Als landelijk expertisecentrum voor PTSS en traumagerelateerde klachten biedt het Sinai Centrum de beste behandeling die wetenschappelijk onderzocht is. Wij gaan uit van de recentste inzichten en richtlijnen en cliënten kunnen dan ook rekenen op aantoonbaar effectieve behandelingen. Vanuit onze eigen onderzoeksafdeling, ofwel academische werkplaats, doen we wetenschappelijk onderzoek dat bekend staat als vernieuwend en praktisch relevant. Dit heet het ‘Kenniscentrum Trauma & PTSS‘.

Voorbeelden van de vragen in ons wetenschappelijke onderzoek zijn:

  • Is traumabehandeling effectiever is als je het twee in plaats van één keer in de week doet?
  • Kunnen mensen met PTSS en persoonlijkheidsproblemen net zo goed profiteren van traumabehandeling of is extra behandeling nodig?
  • Hebben ouders met PTSS baat bij een online interventie gericht op ouderschap?
  • Hoe voorkom je dat mensen die trauma’s hebben meegemaakt opnieuw trauma’s meemaken?

Wil je verdiepende informatie over onze lopende onderzoeken, recente wetenschappelijke publicaties, de onderzoekers en promovendi? Klik dan op de button hieronder.

Kenniscentrum Trauma & PTSS

Hier vind je ook veel meer informatie over alle onderzoeken binnen geheel Arkin. Het Sinai Centrum is onderdeel van Arkin. Arkin heeft een brede onderzoeksafdeling, waardoor we een intensieve samenwerking tussen de verschillende Arkin-specialismes hebben.

We werken daarnaast nauw samen met bijvoorbeeld de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam, Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en andere instellingen.

Onderzoekslijnen

Binnen het Sinai Centrum staan de volgende onderwerpen centraal binnen de onderzoekslijnen, namelijk:

  • Voorspellers van behandeleffect PROSPER
  • Intergenerationele overdracht van trauma (PTSS & ouderschap)
  • Intensivering van behandeling
  • Voorkomen van hertraumatisering (STOP Revictimisatie!)

Bruggenbouwers

Omdat de meeste onderzoekers ook in de klinische praktijk werken (‘scientific practitioner’) bouwen we als het ware bruggen tussen het wetenschappelijke onderzoek en de toegepaste behandelingen. Onze behandelaren en onderzoekers hebben veel contact. Ze raadplegen elkaar en werken vaak samen om de behandeling verder te verbeteren. Zo is elke behandelaar goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van psychotraumabehandeling.

Onze academische werkplaats biedt tevens ruimte voor stages op wo-masterniveau.

Publicaties

Veel van ons onderzoek leidt tot publicaties in gerenommeerde vaktijdschriften. Tegelijkertijd leveren we een bijdrage aan bestaande wetenschappelijke kennis door innovaties door te voeren. We evalueren ze vervolgens op systematische manier, in een wetenschappelijke context. Een overzicht van onze publicaties vind je op onze centrale onderzoekswebsite.