Interview met rabbijn Daniël van Praag

Ieder mens heeft een opdracht in het leven

Daniël van Praag is al twintig jaar geestelijk verzorger bij het Sinai Centrum. Hij vertegenwoordigt de orthodoxe stroming. Zelf vindt hij dat eigenlijk geen goede term. “Orthodox klinkt strikt en ouderwets, terwijl wij het ‘authentieke Jodendom’ uitdragen. Voor ons is het niet orthodox, maar normaal.”

Orthodox is dus niet per definitie streng? “Ik ben streng voor mezelf, maar zachtaardig voor anderen.”

Wat doe jij bij het Sinai Centrum?

“Voor onze opgenomen cliënten verzorg ik de Joodse voorzieningen: kosjer eten, en benodigdheden voor de feestdagen en vieringen. Veel van onze ambulante Joodse cliënten zijn oorlogsslachtoffer van de tweede en derde generatie. Hun Joodse identiteit is daarom vaak sterk verbonden met die oorlog.”

“Ik leer mensen een positieve betekenis te geven aan hun Joodse identiteit. Een stukje van die identiteit is verscheurd of zwart gekleurd: ik help mensen bij het helen. Als ik met een cliënt praat wordt dat stukje weer licht. In onze gesprekken ervaren ze de rijkdom, wijsheid en inspiratie. Dat is mooi om te zien.”

“Ik geef mensen veel informatie. Ik vertel over het Jodendom. Ik laat ze dingen zien, we zeggen gebeden.”

“Als ik de ‘blokjes van hun Joodse identiteit’ weer op hun plek gezet heb, kan iemand na een tijdje weer meegaan in het gewone Joodse leven. Verdergaan bij de synagoge, of een afspraak maken bij de Joodse gemeente.”

Hoe doe je dat, die blokjes weer op hun plek zetten?

“Elk individu is door God geschapen en heeft een opdracht in dit leven. We onderzoeken samen: wat is dan je opdracht? En dan komen we uit op iets waar die persoon uniek in is. Elk mens heeft zijn of haar eigen kwaliteit, en we hebben al die kwaliteiten nodig voor een wereld die kan functioneren. We hebben een leerkracht nodig, een moeder, een elektricien, een manager. Je kunt nog zo’n prachtige speech hebben voorbereid, maar als de microfoon niet werkt heb je er niets aan.”

Wat is jouw unieke bijdrage?

“Ervoor zorgen dat iedere persoon zijn eigen unieke bijdrage leert kennen. Ik probeer mensen levensvreugde te geven met andere denkbeelden dan die je op radio en tv hoort. Het zijn gedachten die de tand des tijds hebben doorstaan – ze gaan al 3.330 jaar mee en zijn nog steeds actueel.”

“Mijn adviezen zijn niet mijn persoonlijke meningen, maar zijn gebaseerd op de leer waar ik voor sta. Je hebt altijd het recht om te vragen waar in de Thora het antwoord geschreven staat, op de bronvermelding.”

Wat zijn belangrijke wijsheden uit de Thora?

“Het monotheïsme en de waarde van het leven staan centraal. De Thora is dan ook een inspiratiebron voor mij, om mensen weer te laten doorgaan na een moeilijke gebeurtenis. De Talmoed staat vol met voorbeelden waarin mensen de meest extreme dingen kunnen ondergaan en toch de draad weer kunnen oppakken. Die veerkracht kan mensen met een trauma helpen.”

Heb je alleen contact met Joodse cliënten?

“Nee, ik heb gesprekken met iedereen. Zowel de Islam als het Christendom zijn gebaseerd op het Jodendom. Ook niet-religieuze cliënten komen om geïnspireerd te raken en zijn welkom.”

Bereikbaarheid

Daniël van Praag is te bereiken op d.vanpraag@sinaicentrum.nl of (020) 545 7213. Hij is inzetbaar voor alle specialismen (merken) van Arkin. Joodse gebruiksvoorwerpen voor cliënten kunnen (in sommige gevallen kosteloos) worden besteld bij Daniel: denk aan Joodse boeken, de Joodse kalender en benodigdheden voor de feestdagen. Daniël spreekt vloeiend Nederlands, Engels, Ivriet en Jiddisch en kan dan ook worden ingezet als tolk.

Daniël werkt één op één, en met verschillende groepen:

  • Hoe beïnvloedt je levensvisie hoe je met dingen omgaat? Voor alle cliënten uit de opnamekliniek. Ze kiezen een onderwerp waar ze over willen praten, zoals vergiffenis of omgaan met leed. Daniël belicht dan het Joodse aspect;
  • Informatiegroep over het Jodendom;
  • Groep voor bewoners van de Kastelenstraat.