Nieuw historisch onderzoek naar Het Apeldoornse Bosch
Het NIOD, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, heeft deze week een publicatie van Twan Davelaar uitgebracht over de Jodenvervolging in het Nederlandse Krankzinnigenwezen. Vrijwel alle Joodse patiënten en een groot deel van het Joodse personeel van Het Apeldoornse Bosch (de Joodse psychiatrische instelling van waaruit het Sinai Centrum is ontstaan) zijn in de oorlog vermoord. Vanwege deze vervolging en het geringe aantal overlevenden is de ervaring van Joodse patiënten van een geheel andere orde dan die van niet-Joodse patiënten.
Omdat het Nederlandse Krankzinnigenwezen langs religieuze lijnen verzuild was, verbleven de meeste Joodse patiënten al voor de Duitse inval in het enige gesticht met een Joodse signatuur: Het Apeldoornsche Bosch. Door anti-Joodse maatregelen nam de concentratie van Joodse patiënten en Joods personeel daar in de eerste bezettingsmaatregelen alleen maar verder toe.
Met ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch op 21 januari 1943 werd het overgrote deel van de Joodse patiënten en het Joods personeel van het Krankzinnigenwezen gedeporteerd en vermoord. Overigens waren Joodse patiënten in de andere instellingen evenmin veilig. Hoewel het personeel zich in sommige gevallen verzette tegen de deportatie van hun patiënten, bleek dit in de praktijk vrijwel niets uit te halen.
Het rapport is te downloaden op de site van het NIOD.
Bron: www.niod.nl